Nu, hvor du lige har købt en hund, så ved du godt, at du skal træne den, så den lystrer dig. Som hundeejer har du et ansvar for, at den lytter til dig. Den skal komme, når du kalder på den. Den skal forholde sig i ro, hvis det er det, du beder den om. Du ved det godt. Og du er også parat til at gå til hundetræning med hunden. Du ved bare ikke, hvor det sker henne. Du har set, at der er nogle mennesker, der mødes på en mark lidt uden for byen. De har hunde, som de træner.

Finde en hundeskole?

Du går derfor på nettet derhjemme og leder efter ”hvor kan jeg lære at træne hunde i xx-by”. Du får et par sites frem, som bare efterlader dig med et telefonnummer, som du kan ringe til. Du ringer op. Intet svar. Du ringer op dagen efter – mellem kl. 10 og 11. Intet svar. Du opgiver. Videre til den næste på listen. Den samme historie gentager sig. Du forsøger igen at lede lidt på internettet, og ved et tilfælde ser du, at du faktisk godt kan lære at træne hunde online. Du kan få et online kursus i hundetræning. Det, synes du, er en rigtig god idé. Du kan træne hunden ude i haven. I behøver ikke at køre hen til en eller anden pløret mark, hvor der er en gruppe indspiste mennesker, der har kendt hinanden i mange år. Du køber kurset. Og det er fint. Du tænker, at du kan følge kurset i dit tempo. Og det er sådan set også rigtigt nok.

Lav en plan for hundetræningen

Men gør alligevel følgende: Sæt nogle faste tidspunkter i løbet af ugen eller dagene, hvor du vil træne med hunden op. Og hold dig til dem. Det er nemlig vigtigt, at du er konsekvent overfor hunden. Det vil du få at vide under introduktionen til kurset, du har købt. Konsekvens er en af de allervigtigste fundamenter i al træning. Konsekvensen kan siden hen forfines, og træningen kan blive sjovere – både for dig og din hund. Men i de første uger eller måske måneder skal du bare være konsekvent. Hunden skal nemlig forstå dig. Den skal forstå, hvad der skal ske. Den skal også lære at forstå, hvordan du vil kommunikere med den.

Sød lille hund

 

Hvad vil jeg i virkeligheden sige med det? Al den snak om konsekvens. Det skal jeg fortælle dig: Er du ikke konsekvent, så vil din hund ikke lære, at den skal respektere dig og dine kommandoer. Den vil begynde at ignorere dig. Og du vil blive taberen i et lille magtspil om, hvem der styrer hvem. Konsekvens er derfor vigtigt, fordi en hund har karakter. Den ved instinktivt, hvad den skal gøre for at overleve. Og det vil den implementere, hvis den oplever, at det bliver nødvendigt. Dit ansvar er at påtage dig et ansvar overfor dig selv din familie og din hund: Vise den at du bestemmer. At du og I holder af den, og at den ikke kommer til at lide. Uanset, hvad der sker.