Musisk design

Musisk design? Her tænker jeg specielt på det design, der er på både musikinstrumenter og udstyr til gengivelse af musik. Og faktisk er det et ofte overset område, når talen falder på design. Det er lidt en skam, for nogel af denne verdens mest ypperlige designs er faktisk at finde blandt især musikinstrumenter.

Bare et enkelt eksempel er en cello:

De smukke kurver og linjer er naturligvis fastlagte gennem århundreder – men tag lige et nærmere kig på dem alligevel. Intet kan reelt forbedres – det visuelle design går helt i hanke med det audiomæssige og det funktionelle. Et pragteksempel på musisk design i min verden.

Pladespillere – statisk design

Tager vi i stedet og kigger på de mere prosaiske pladespillere eller grammofoner, om du vil, ser det straks lidt mere anderledes ud. Her kommer vi ikke udenom den nødvendige tallerken til pladen, og selvom for eksempel B&O i sin tid tog nogle ret kontroversielle skridt designmæssigt, er en pladespiller staig her i 2014 designet over stort set samme læst, som de var for 30 år siden.

Se et par eksempler på helt moderne pladespillere her – de ligner præcist dem, vi så for 30 år siden.

Når vi nu er ved design og funktionalitet på musikinstrumenter: Har du det som jeg, når du ser en banjo? Jeg ser altid to ting for mig: Dels hill billies der spiller – og dels tænker jeg faktisk p et vægur, når jeg ser en banjo… Det er nok bare mig, der er lidt til en side der. Eller?

Tjek det selv ud her: http://www.danguitar.dk/category/banjo-86/

Hvilke musikinstrumenter eller gengivere tænker du først på, når vi taler om design? Jeg ved godt, mange vil sige en iPod, men hvis vi nu lige glemmer den, hvad så? Er det et klaver, en cello, en banjo, en guitar eller hvad?

Tillad mig lige at henvise til denne blog, hvor der er aldeles fremragende artikler: http://iktforum.dk/

 

Author: Lise

Share This Post On