De er ved at bygge et nyt kunstmuseum. Det kommer til at ligge i skønne omgivelser lige ved stranden. Det er et ret stort projekt. Jeg tænker, at det afspejler et behov i kommunen. I løbet af de sidste 10 år er der rigtigt mange mennesker, der har fået øjnene op, for hvor dejligt her er. Det betyder naturligvis, at kommunens planlæggere også har taget de nye menneskers behov – og krav? – om flere kulturelle begivenheder med ind i lokalplanerne for de kommende år.

Der vil ikke kun være udstillingshaller – der skal etableres en koncertsal i tilknytning til museet. Det skal fungere også som et center for kunstnere, hvor de kan komme og bruge nogle af faciliteterne, så de kan skabe nye værker, der når lidt længere ud i samfundet end bare til at blive værker på en god eller dårlig udstilling.

Visionært

Jeg synes, at det er visionært af kommunen, at de tør lave den investering. Det er helt sikkert et felt, som har været forsømt i mange år.

Men jeg er også meget spændt på at se, hvordan resultatet falder ud, når bygningskomplekset står færdigt om nogle år. Vil det være tidssvarende til den tid? Udviklingen sker jo med en hastighed, så man dårligt kan følge med, selvom man gør sit bedste.
Jeg kører ofte forbi stedet, hvor projektet bliver opført, og det giver mig mulighed for at følge lidt med i, hvordan selve byggeriet går. Jeg kunne se, at de har været ved at lægge det første gulvlag i det, der bliver stueetagen.Mon ikke der er særlige krav til sådan nogle erhvervsgulve?

Estrich er godt

Jeg håber, at de har valgt et miljørigtigt, men også fleksibelt materiale. Fx Estrich slidlagsgulve, fordi min erfaring som arkitekt for store bygninger er, at det er det bedste. Fleksibelt og nemt at få lagt. Og man kan lægge hvad som helst oven på det. Og det er vigtigt her. Det kan jo godt være, at der vil være problemer med akustikken i udstillingshallerne, hvis der ikke kommer noget lyddæmpende på gulvet, som de besøgende går på. Fx træ eller måske linoleum. Og for koncertsalen er akustikken nok et af de allermest betydningsfulde elementer at tænke på, da dårlig akustik i en koncertsal eller i et teater er det samme som at skyde sig selv i foden.

Et dyrt projekt?

Projektet er ikke billigt. Jeg kan godt genkende, hvad det er for en arkitekt, der har tegnet det. Han er dygtig – i det mindste til design – men har han lige så godt styr på materialevalg? Eller har han problemer med at skulle holde sig indenfor et bestemt budget, som kommunen har sat? Hvis det er tilfældet, så vil jeg håbe, at han virkeligt har lært at forhandle med administratorer af offentlige midler. Det er nemlig ikke altid lige nemt. Jeg har prøvet det. Og jeg priser mig glad for, at jeg ikke har fået opgaven med museet. Havde jeg det, så ville jeg helt sikkert have været offer for stress og frustrationer. Men jeg glæder mig til se de færdige bygninger, kommer i brug. Det vil skabe mere liv i byen – og det trænger vi til.