Mange familier elsker at holde jul i deres sommerhus. Hvorfor? Det er egentligt lidt underligt. Er det noget med at den her kombination af hygge, julestemning og juleritualer og så det lidt mere primitive liv ligesom mødes fuldkomment gnidningsløst i et sommerhus? Er det ikke det, sommerhuse netop kan: Sørge for, at vi kan stresse af, have det hyggeligt og være sammen. På godt og ondt. Det er det vist nok. Og den fornemmeste opgave for sommerhuset er at danne ramme om julen. Ikke sommerferien, sådan som de fleste tror. Nej, det er julen, der tæller mest.

Mange lejer et sommerhus

Familier, der ikke ejer et sommerhus, hvad gør de? Ja, de tager måske på ferie i udlandet. Vi ved, at nogle tager til eksotiske himmelstrøg, hvor de kan bade, drikke frugtjuice og bare dase. Vi ved dog også, at mange bare bliver derhjemme, fordi de ikke har lyst til at rejse – eller nåede at leje et sommerhus her, de kan bruge i juleferien. De bliver derfor derhjemme – uden at undersøge, om de faktisk kan finde et sommerhus et andet sted.

De havde måske tænkt, at et sommerhus i Gilleleje ville være det bedste for dem. Gilleleje ligger ikke så langt fra Helsingør, hvor de bor. De vil gerne være i nærheden – især nytårsaften. Men hvorfor har de dog så ikke undersøgt muligheden for at leje et sommerhus i Hornbæk, som heller ikke ligger langt fra Helsingør? Måske er spørgsmålet dumt. Måske ikke. Det skal heller ikke være det afgørende her. Det afgørende er, at der altid er mulighed for at leje et sommerhus.

Udlejningsbureauer

Udlejning af sommerhus er noget, som en del bureauer varetager. Alt efter hvilket bureau, du henvender dig til, har du forskellige muligheder. Nogle bureauer specialiserer sig i sommerhusudlejning i særlige områder. Andre specialiserer sig i at udleje sommerhuse, som har særlige faciliteter – fx sauna, pool eller et bestemt antal sengepladser. Der er meget stor variation – og det er her, du selvfølgelig skal være opmærksom: Du kan finde et bureau, der fokuserer på udlejning af sommerhuse, som ligger i meget tæt på stranden. Du kan finde bureauer, der kun udlejer sommerhuse, der ligger i skoven.

Hvilket område ønsker du?

Du skal derfor vide, hvad du gerne vil. Er det noget med at lytte til bølger, der skvulper op i strandkanten om sommeren, eller er det noget med at nyde skovens ro – lige inden julens larm begynder? Tidspunktet, som du vil leje et sommerhus i, spiller naturligvis også en rolle. Det er dyrere i sommerferien – det er klart. Efterspørgslen er stor i sommerperioden.

Men her i tiden op til jul er det faktisk rørende, hvor meget sommerhus du kan leje for ret få penge. Så hvorfor ikke prøve at gøre det? Lej et sommerhus, der har nogle faciliteter, du ikke er vant til. Fx en sauna eller en trampolin. Nyd tiden i sommerhuset sammen med familien. Og vær helt rolig: Der er et bureau, der sørger for, at du ikke skal male og vedligeholde det. Du skal måske gøre lidt rent efter dig. Men det der med rengøring – det skal du jo også derhjemme.