Min bedste ven og jeg spiller tennis. Vi har været medlemmer i den samme klub i 5 år og har i de sidste 3 år haft en rutine med at spille en kamp mod hinanden et par gange om ugen. Her i år har vi for første gang fundet en indendørshal, så vi også kan spille i vinterhalvåret. Og det så vi virkeligt frem til. Det er bare så fedt, at vi ikke er nødt til at afbryde vores rutine, når vejret bliver for koldt og fugtigt. Men her i sidste ude begyndte min ven at beklage sig over stærke smerter i armen. Til at begynde med jokede vi med, at han har fået en tennisalbue. Men smerterne sad ikke i albuen.

Smertestillende piller

Han tog nogle smertestillende piller, og smerten forsvandt. Men så i går, da vi sad og fik en drink sammen efter kampen, kom smerterne tilbage. Han sagde ikke noget om det til mig sådan lige med det samme. Men jeg kunne se, at han blev helt hvid i ansigtet. Tænderne blev bidt hårdt sammen, og jeg bilder mig ind, at jeg kunne se skinnende øjne. Tårerne begyndte at trille. Han kunne slet ikke få sat armen i en normal stilling. Så stærk var smerten. Jeg kørte ham på skadestuen. Der blev han røgten fotograferet og scannet. Lægen kunne se, at der er en inflammation, der breder sig fra skulderen ned over albuen faktisk næsten helt ned til håndleddet.

Tennisalbue er diagnosen

Lægen fortalte ham, at han lider af epicondylitis lateralis humeri, hvilket er lægernes betegnelse for tennisalbue. Derefter fik han en lang forklaring om, hvad tennisalbuer egentlig er. Han fik også en henvisning til en fysioterapeut i Valby – Copenhagenphysio, som er specialist i behandling af tennisalbue. Vi fik ringet til den klinik i Valby, og min ven fik tid hos fysioterapeuten kl. 10:00 her i formiddags. Jeg kørte ham derud. Han har sin arm i en slynge og er i det hele taget lidt svimmel, fordi han har fået nogle meget stærke, smertestillende piller. Dem var jeg henne og hente på recept i går aftes.

Slut med tennis for nu

Vi ankom præcist til tiden. Jeg måtte hjælpe min ven ind på klinikkens venteværelse. Jeg fik lov til at vente der, imens min ven var i konsultation. (Heldigvis, det ville være noget af en bitterkold formiddag at sidde i bilen og vente.)

Efter konsultationen fortalte min ven mig, at hans albuesmerter har bygget sig op over lang tid, men at det først er kommet til udtryk nu, hvor han har spillet mere tennis, end han plejer i vinterhalvåret. Tennisalbuen har altså ligget skjult i ham i lang tid, men fordi han har slappet af i vinterhalvåret, har den ikke udviklet sig tidligere. Men nu er den altså kommet frem. Fysioterapeuten, som tilså ham, sagde, at der skal stoppes fuldkomment for tennis. Han skal i første omgang bare hvile armen, så der kan komme lidt ro på inflammationen. Det vil tage ca. 3 måneder. Derefter kan han ganske langsomt starte i genoptræning af armen. En ketcher må han muligvis få i hånden om et lille års tid.