Har du husmår på loftet er du næsten ikke i tvivl.  Tidlig morgen og sen aften vil du høre den buldre rundt på loftet og få forstyrret din nattesøvn når den kommer ind og ud fra sin natlige jagt.  Det er meget høje lyde der kommer fra loftet, og kan ikke sammenlignes med mus og rotter.  Dog hvis du ikke har hørt om husmåren før, har du måske tendens til at tænke det kan være rotter.  På loftet vil du se ekskrementer og ofte vil du finde rester af byttedyr, blandt andet fuglefjer.

Gnaver ikke

De laver ikke ødelæggelser i form af gnaven på træværk men kan lave skade i form af ekskrementer i isolering og lugt herfra og fra byttedyr.  Husmåren er fredet udenfor jagtsæson og vi snakker derfor ikke en egentlig skadedyrsbekæmpelse.
Derudover må du ikke skyde en mår i et villakvarter, og du kan sjældent skyde den i tilladte områder da den er aktiv om natten hvor jagt er forbudt.

Pulver mod husmår

Vi vil ved hjælp af en speciel pulver mod husmår til at stikke af fra loftet i en periode og få lokaliseret indgange som efterfølgende skal lukkes af for at den ikke kan komme igen.  Der findes fælder til husmår, men det er både sjældent en husmår går i fælden, og du vil risikere at lukke dens unger inde på loftet som vil sulte og ligge og rådne.  Jeg blev for nylig vækket af en voldsom lyd fra loftet på vores sommerhus og tænkte at vi må have rotter på loftet. Jeg ringede til kommunen samme morgen for at melde rotter og få en bekæmpelse i gang.

En professionel

Men da han kom op på loftet var der ingen tegn på rotter men derimod ekskrementer fra en husmår. Da vi ikke er her så ofte har den haft masser af tid og fred til at hygge sig deroppe og havde også fået unger.  Jeg fik fat i en skadedyrsbekæmper som ikke ville sætte en fælde op, da de ikke så ofte går i dem og de skal tjekkes mange gange om dagen. Og da sommerhuset er i Kalundborg og vi selv bor i Aalborg kan vi heller ikke selv tjekke den.

Han der kom fra Skadedyrsbekæmpelse i København – lagde en giftfri pulver ud i isoleringen på loftet og efter måren havde været deroppe en enkelt gang stak den af og tog sine unger med, vi fik lukket indgangen af og der har aldrig været spor efter mår siden.