Du kan handle lige så sikkert med kredit- og betalingskort på Internettet som i en almindelig forretning. Og du skal være opmærksom på, at disse regler også gælder for kreditkort – men de gælder til gengæld ikke for for eksempel lån på nettet.

Ønsker du at handle i en internetforretning med kort, skal du indtaste:

  • Dit kortnummer
  • Kortets udløbsdato
  • Eventuelt kortets tre kontrolcifre

Bruger du eDankort-betalinger, skal du indtaste det brugernavn og password, som du normalt bruger, når du skal have adgang til din netbank.

Nedenfor er en gennemgang af generelle råd ved handel på nettet og ”Særlige råd ved handel med kort på nettet”.

Læs betingelserne

Før du køber noget, bør du læse købebetingelserne grundigt igennem. Du skal sikre dig, at du ikke med dette ene køb kommer til at tegne et abonnement eller tegne dig for flere betalinger, hvis det ikke er din hensigt.

Gem dokumentationen

Når du har bestilt en vare, bør du gemme dokumentationen fra købet enten som et print eller ved at lave en elektronisk kopi af skærmbilledet. Husk også at gemme både web-adressen til forretningen og adressen til den side, hvor du eventuelt kan afbestille købet eller abonnementet igen, så du kan finde tilbage til siden eller forretningen.

Internetbutikken har pligt til at kvittere for købet, fx via en e-mail. Kvitteringen skal du også gemme.

Danske internetbutikker er underlagt dansk lovgivning, som bl.a. giver dig 14 dages fuld returret. Handler du derimod på udenlandske sites, skal du være opmærksom på, at der kan gælde andre regler.

Kontroller altid posteringer på kontoen.

Du kan følge posteringerne på din konto, hvis du har en netbanksaftale. Har du ikke en netbankaftale, bør du kontrollere dine kontoudskrifter. Hvis der er posteringer, som du ikke kender til, skal du straks kontakte dit pengeinstitut.

For at undgå at blive trukket for beløb, du ikke er forberedt på, er det en god idé at tjekke med den enkelte butik, om der er særlige regler for efterbetalinger. Det kunne fx være beløb i forbindelse med reservation af hotelværelse eller et bord i en restaurant, og hvor du ikke møder op ifølge aftalen. Det kunne også være, hvis du lejer en bil og efterfølgende bliver trukket for benzinregningen, en fartbøde eller for en skade på bilen.

 

Særlige råd ved handel med kort på nettet

Pas på dit kortnummer

Opgiv aldrig dit kortnummer, medmindre du ønsker at betale for noget. I andre situationer skal du aldrig, selvom du bliver opfordret til det, indtaste dit kortnummer, hverken som identifikation, en del af medlemsoplysninger eller for at komme videre til en anden side.

Beskyttelse af data i Danmark

Alle danske netbutikker beskytter dine betalingsinformationer med en såkaldt SSL-kryptering. Du kan nemt tjekke, om forbindelsen mellem din computer og netbutikken er sikker. Er forbindelsen sikker, skal der være en hængelås nederst i højre hjørne i din internetbrowser. Tast først kortnummer m.v. ind, når forbindelsen er sikker.

Beskyttelse af data i udlandet

Nogle udenlandske internetbutikker bruger fortsat ikke SSL-kryptering til at beskytte betalingsinformationer. Du kan også her tjekke, om forbindelsen mellem din computer og den udenlandske internetbutik er sikker – kig efter hængelåsen. Tast først kortnummer m.v. ind, når forbindelsen er sikker.

Abonnementsordning med netbutik

Når du indgår en abonnementsordning, giver du netbutikken lov til at overføre beløb til forretningen, uden at du selv foretager en handling. Derfor bør du gennemgå kriterierne for betaling i abonnementsordningen i detaljer, før du opgiver kortnummer m.v. Du skal være opmærksom på abonnementsordninger, der tilbyder gratis prøveperioder. Abonnementet starter ofte automatisk, hvis du ikke afmelder det, når din prøveperiode udløber. Opkrævningen kommer typisk fra en anden virksomhed, som du ikke kan genkende.

Når du opsiger abonnementet, er det vigtigt at gøre det skriftligt, så du har dokumentation, hvis der efterfølgende bliver trukket penge fra din konto.

Nyt kort

Når dit kort skal fornyes, ændres udløbsdatoen. Hvis du har indgået abonnementsaftaler, skal du derfor orientere den pågældende forretning om den nye udløbsdato, for at abonnementsaftalerne kan fortsætte.