Babylegetøj handler om uendeligt meget mere end at underholde baby, og derfor ligger der en hel del research og tanker bag det babylegetøj, der hører til i kategorien “kvalitet”. Lad os lige engang se på, hvad der er vigtigt, når det handler om legetøj til børn i alderen fra 0 måneder og op til i hvert fald 12 måneder. Designerne er nødt til at tage hensyn til en lang række faktorer, når de udvikler og designer legetøj til babyer, for kravene er blandt andre:

  • Legetøjet skal være giftfrit og allergenfrit
  • Det skal være af en størrelse og udformning, så baby ikke kan kvæles i det
  • Det skal være motorisk og sanseudviklende
  • Det skal appellere visuelt til baby

Giftfrit og allergivenligt babylegetøj

Design handler også om materialevalg, og her er det skræmmende, at der faktisk kan købes babylegetøj, der indeholder skadelige og/eller allergifremkaldende stoffer. Derfor er det ekstremt vigtigt at købe absolut topkvalitet til baby, og det er uendeligt meget bedre at købe lidt og godt end meget og skidt. Er man på et stramt budget, gør man baby en større tjeneste ved at købe få og gode stykker legetøj, der overholder de strengeste krav.

Et godt eksempel på babylegetøj, der overholder de strengeste krav, er fabrikatet Lilliputiens, der kan købes for eksempel her.

Størrelsen på enkeltdele

Størrelsen er vigtig af to årsager. Først og fremmest er det vigtigt, at alle enkeltdele har en størrelse, der effektivt forhindrer kvælningsrisici – babyer putter jo alt i munden, og er en del for lille, kan katastrofen indtræde på et øjeblik. For det andet skal delene have en størrelse, der gør det muligt for baby at håndtere dem, så de kan udvikle deres evner til at gribe ting. Et godt eksempel på legetøj til babyer, der udelukkende består af store dele: http://gladeunger.dk/djeco-m-11.html Dermed er punktet om motorik og sanseudvikling også dækket.

Visuelt appellerende legetøj

Stærke farver og inciterende former appellerer til babyens nysgerrighed og sanseoplevelse – det ses for eksempel i produkterne fra HABA, der i den grad vækker begejstring hos babyer. Her er det selvfølgelig heller ikke uvæsentligt, at farver og former appellerer til de forældre og bedsteforældre, der jo altså er dem, der køber legetøjet.

Som du nok kan se af det hele, er der mange hensyn at tage, når der skal designes babylegetøj.